Resepi Ikan Siakap Stim

on Wednesday, 10 April 2013


Resepi Ikan Siakap Stim


Resepi Ikan Siakap Stim, cara memasak ikan Siakap stim yang lazat.

Bahan-Bahan:-
1 Ekor ikan siakap
2 Batang Serai
1 Biji tomato
5 ulas cilia api/padi  hijau
1 Batang Celeri
2 helai (helai ker?) daun limau purut
2 inci halia
1 biji lada besar
Garam
Sos tiram
3-4 biji limau nipis.
1 gelas air masak

Cara Memasak :-

  • Bersihkan ikan siakap terlebih dahulu.
  • Perap ikan siakap dengan 2 – 3 biji limau nipis selama 15 minit.
  • Ketuk serai dan cilia api/padi.
  • Hiriskan halia,lada besar dan batang celery.
  • Potong tomato bentuk bulat. (Atau ikut citarase masing-masing)
  • Setelah ikan diperap selama 15 minit, lumurkan sos tiram di atas badan ikan.(Ikan yg diperap bersama limau tak perlu dibasuh dengan air)
  • Masukkan ikan n semua bahan diatas kedalam pemanggang kecuali tomato dan daun limau purut.
  • Kukus dalan 5- 10 minit dengan menggunakan api sederhana.
  • Masukkan segelas air masak.
  • Taburkan sedikit garam.
  • Masukkan tomato dan daun limau purut.
  • Kukus semula dalam 10 minit lagi dengan api sederhana juga.










Sumber
Resepi Ikan Siakap Stim



Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Ohlazat All Rights Reserved