Resepi Ikan Siakap Stim, cara memasak ikan Siakap stim yang lazat.
Bahan-Bahan:-
1 Ekor ikan siakap
2 Batang Serai
1 Biji tomato
5 ulas cilia api/padi hijau
1 Batang Celeri
2 helai (helai ker?) daun limau purut
2 inci halia
1 biji lada besar
Garam
Sos tiram
3-4 biji limau nipis.
1 gelas air masak
Cara Memasak :-
- Bersihkan ikan siakap terlebih dahulu.
- Perap ikan siakap dengan 2 – 3 biji limau nipis selama 15 minit.
- Ketuk serai dan cilia api/padi.
- Hiriskan halia,lada besar dan batang celery.
- Potong tomato bentuk bulat. (Atau ikut citarase masing-masing)
- Setelah ikan diperap selama 15 minit, lumurkan sos tiram di atas badan ikan.(Ikan yg diperap bersama limau tak perlu dibasuh dengan air)
- Masukkan ikan n semua bahan diatas kedalam pemanggang kecuali tomato dan daun limau purut.
- Kukus dalan 5- 10 minit dengan menggunakan api sederhana.
- Masukkan segelas air masak.
- Taburkan sedikit garam.
- Masukkan tomato dan daun limau purut.
- Kukus semula dalam 10 minit lagi dengan api sederhana juga.
Sumber
Resepi Ikan Siakap Stim
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment