Nasi Baryani Gam Lazat (Batu Pahat)

on Saturday 14 September 2013

Nasi Baryani Gam Lazat | Resepi asal dari pakcik saya yang biasa memasak untuk kenduri..tapi saya dah ubah suai sikit untuk lebih memudahkan.. Nasi baryani ni mmg glemer kat my hometown ...Ianya sedap dimakan bersama daging baryani, ayam masak merah dan paceri nanas..

Nasi Baryani Gam Lazat (Batu Pahat)

Bahan-bahan ( 4org )

  • 3 cawan beras basmathi
  • Sedikit rempah tumis
  • 6 ulas bawang merah (blend)
  • 5 ulas bawang  putih (blend)
  • 2"halia (blend)
  • Setengah biji bawang besar (hiris)
  • Sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
  • 2-3 sudu kecil minyak sapi
  • 1sudu kecil garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • Sajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2 sudu kecil rempah baryani
  • 4 setengah cawan air
  • Setengah cawan susu cair
Cara-cara

  • Panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  • Masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2 sudu campuran bawang merah+halia+bawang putih yang telah di blend tadi.(baki campuran yang di blend akan diguna untuk kuah daging baryani).
  • Masukkan air..tunggu sampai didih
  • Masukkan daun bawang,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.Kacaukan
  • Pindahkan periuk ke dalam rice cooker.Tunggu atau biar nasi masak
  • Bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yang ada dalam periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  • Masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  •  Masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...



sumber
mrsdayat
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Ohlazat All Rights Reserved