Resepi Lazat Kuah Daging Baryani

on Saturday, 14 September 2013

Resepi Lazat Kuah Daging Baryani | Kuah daging baryani..untuk dimakan bersama nasi baryani.

Resepi Lazat Kuah Daging Baryani

Bahan-bahan ( 4 org )

  • Setengah kg daging lembu (potong kiub)
  • Setengah biji bawang besar (hiris)
  • Baki bawang merah+halia+bawang putih yang di blend 
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2 sudu tomato puree
  • 1sudu sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • Sedikit ghee
  • Sedikit rempah tumis
  • 3 sudu rempah baryani
  • Garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • Sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 sudu yogurt


Cara-cara

  • Gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  • Tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  • Masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  • Masukkan daging..gaulkan.
  • Masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  • Masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  • Tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata dengan daging.kalau tak rata...buleh tambah air)
  • Ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
  • Bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
  • Last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..

Dah siap segala, buleh la di hidang bersama nasi baryani...
Note: bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng sekejap (jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dalam kuah.

sumber
mrsdayat
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Ohlazat All Rights Reserved