Resepi Lazat Kuah Daging Baryani | Kuah daging baryani..untuk dimakan bersama nasi baryani.
Bahan-bahan ( 4 org )
Cara-cara
Dah siap segala, buleh la di hidang bersama nasi baryani...
Note: bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng sekejap (jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dalam kuah.
sumber
mrsdayat
Bahan-bahan ( 4 org )
- Setengah kg daging lembu (potong kiub)
- Setengah biji bawang besar (hiris)
- Baki bawang merah+halia+bawang putih yang di blend
- 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
- 3-4 biji cili hijau
- 2 sudu tomato puree
- 1sudu sos tomato
- 1/4 cwn susu cair
- Sedikit ghee
- Sedikit rempah tumis
- 3 sudu rempah baryani
- Garam,gula,ajinomoto secukup rasa
- Sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
- 1 sudu yogurt
Cara-cara
- Gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
- Tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
- Masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
- Masukkan daging..gaulkan.
- Masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
- Masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
- Tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata dengan daging.kalau tak rata...buleh tambah air)
- Ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
- Bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
- Last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
Dah siap segala, buleh la di hidang bersama nasi baryani...
Note: bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng sekejap (jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dalam kuah.
sumber
mrsdayat
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment